Petnaesta godina i poseban rođendan festivala sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ povod je za veličanstvenu proslavu sevdaha koju pripremaju organizatori „Udruženje muzičkih umjetnika“.

Festival će se održati 29. i 30. novembra u Tuzli a nešto ranije tog mjeseca i festival harmonikaša  „Sevdalinko harmonikom opjevana“.

Mjesec sevdaha poklon je „Udruženja muzičkih umjetnika“ za prekrasne godine kroz koje je festival rastao a sevdalinka postajala priznata kao najveće nematerijalno blago Bosne i Hercegovine.

Festival “Sevdalinko u srcu te nosim” je jedini događaj  posvećen sevdalinci u svijetu koji ima društvenu i kulturno-historijsku misiju očuvanja i prepoznavanja značaja sevdalinke za Bosnu i Hercegovinu, kao najvrjednije muzičke baštine naših prostora.

Tokom godina razvijena je velika mrežu podrške i kreirano je preko 100 dešavanja u Bosni i Hercegovini i šire, te svakodnevna promocija i afirmacija sevdalinke kroz medije, nastupe i rad.

Na dosadašnjim festivalima je učestvovalo preko stotinu vrsnih interpretatora sevdalinke iz BiH, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Njemačke, Holandije, Austrije kao i prateći orkestar kojeg čine izuzetni poznavaoci i baštinici sevdalinke pod rukovodstvom prof. Dejana Milkunića.

Ove godine očekuje nas najveći Festival do sada sa čitavih mjesec dana koje ćemo posvetiti sevdahu.

Prijave za autore i izvođačemožete izvršiti klikom OVDJE ili na e-mail adresu festivalsevdalinke@gmail.comsa naznakom „Za direkciju festivala“.

Takmičari trebaju poslati originalne, neobjavljene i neizvođene pjesme nastale po uzoru na tradicionalnu muziku BiH “sevdalinku” sa tekstovima pjesama, pisanim isključivo na službenim jezicima i ravnopravnim pismima u BiH. Uz prijavu autori trebaju priložiti demo snimak kompozicije  u trajanju do četiri (4) minute.

Pratite nas na našim oficijelnim društvenim mrežama:

YouTube: Festival sevdalinke

Facebook: Festival sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim”

Instagram: festivalsevdalinketuzla