*

O PROJEKTU

„SEVDALINKA KULTURNO HISTORIJSKO„SEVDALINKA KULTURNO HISTORIJSKO - NEMATERIJALNO BLAGO BIH“ - NEMATERIJALNO BLAGO BIH“

Udruženje muzičkih umjetnika iz Tuzle koje djeluje u cijeloj Bosni i Hercegovini i regiji, dugi niz godina baštine i njeguju sevdalinku u izvornom obliku, kroz svoje programe, stručne seminare i radionice, predavanja, promocije knjiga, koncerte i javne nastupe, a poslednjih četrnaest godina i organizovanjem Festivala sevdalinke pod nazivom „Sevdalinko u srcu te nosim“ a pod krovnim projektom „SEVDALINKA KULTURNO HISTORIJSKO-NEMATERIJALNO BLAGO BIH“.

MISIJA PROJEKTA

jeste očuvati sevdalinku kao kulturno-historijsko, nematerijalno blago BiH i obezbijediti da sevdalinka bude upisana na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog naslijeđa čovječanstva. Tokom godina razvili smo veliku mrežu podrške i kreirali preko 100 dešavanja u Bosni i Hercegovini i šire, te svakodnevno promovišemo i afirmišemo sevdalinku kroz medije, nastupe i rad. Sevdalinka, kao bosanskohercegovacka nematerijalna baština, mora biti sačuvana u svom izvornom obliku. Naša težnja i osnovni cilj jeste raditi na afirmaciji i očuvanju sevdalinke, kroz zadržavanje orginalnog izvođenja i promovisanja kako u Bosni i Hercegovini, tako i van njenih granica.

O Festivalu "SevdalinkoO Festivalu "Sevdalinko u srcu te nosim" u srcu te nosim"

Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ je jedini festival posvećen sevdalinci u svijetu, koji ima društvenu, kulturno-historijsku misiju očuvanja i prepoznavanja kulturno-historijskog značaja sevdalinke za Bosnu i Hercegovinu, kao najvredniju muzičku baštinu naših prostora. Festival će u novembru 2023. godine doživjeti svoje petnaesto jubilarno izdanje.

Na dosadašnjim festivalima je učestvovalo preko stotinu vrsnih interpretatora sevdalinke iz BiH, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Njemačke, Holandije, Austrije kao i prateći orkestar kojeg cine izuzetni poznavaoci i baštinici sevdalinke pod rukovodstvom prof. Dejana Milkunića. Ove godine očekujemo najveći Festival do sada, sa proširenim sadržajima (mjesec sevdaha) izložbama, radionicama, tribinama te velikom medijskom podrškom.