Član žirija Festivala harmonike

Zlatan Muratović

Mr.sci. Zlatan Muratović, rođen 6. 9. 1982. u Bijeljini. Osnovnu školu završio u Rijeci, Republika Hrvatska. Pohađao Gimnaziju “Meša Selimović” u Tuzli. Diplomirao najvišom ocjenom na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u I. Sarajevu – Odsjek za muzičku kulturu, te stekao akademski stepen visoke stručne spreme i zvanje – profesor muzičke kulture. Magistarski rad iz oblasti muzičke pedagogije pod nazivom “Metode muzičke edukacije u pedagoškoj praksi” odbranio na Akademiji umjetnosti – Odsjek za muzičku pedagogiju, i stekao naučni stepen – magistar nauka iz oblasti opšteg muzičkog obrazovanja. U svojoj karijeri radio kao profesor solfeggia i teorije muzike, profesor muzičke kulture, rukovodilac muzičke škole. Od 2015. do 2019. godine obavljao funkciju ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Tuzlanskog kantona. Nakon toga radio je kao direktor škole u Srebreniku. Od 2021. do 2022. godine obnašao funkciju ministra za kulturu, sport i mlade. Trenutno radi u obrazovnim ustanovama na području Tuzlanskog kantona kao profesor muzičkih predmeta.


Dobitnik brojnih priznanja: Priznanje za doprinos u razvoju i afirmaciji odgoja i obrazovanja na području Tuzlanskog kantona, Priznanje za izuzetan doprinos u poboljšanju uslova obrazovanja djece i mladih s poteškoćama u razvoju, brojne zahvalnice obrazovnih ustanova za doprinos u institucionalnom radu i razvoju, Priznanje za najboljeg instrumentalistu BiH, Priznanje za doprinos očuvanju sevdalinke, Nagrada za najboljeg instrumentalistu Tuzlanskog kantona, Priznanja za izvanredne rezultate u vannastavnim aktivnostima, itd.


U muzičkoj karijeri održao brojne koncerte, od kojih je veliki broj bio humanitarnog karaktera, u BiH, zemljama regije, zemljama zapadne Europe, Kanadi, Australiji, SAD-u, itd. Radi na očuvanju muzičke tradicije Bosne i Hercegovine u saradnji sa najeminentnijim interpretatorima i doajenima sevdaha, te kroz studijski rad digitalno zapisuje kulturno blago našeg podneblja. Govori engleski i njemački jezik. Oženjen, otac jednog djeteta.