+387 (0) 61 704 355 info@festivalsevdalinke.com

Zlatan Muratović

Član žirija

Mr.sci. Zlatan Muratović, rođen 6. 9. 1982. u Bijeljini. Osnovnu školu završio u Rijeci, Republika Hrvatska. Pohađao Gimnaziju “Meša Selimović” u Tuzli. Diplomirao najvišom ocjenom na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u I. Sarajevu – Odsjek za muzičku kulturu, te stekao akademski stepen visoke stručne spreme i zvanje – profesor muzičke kulture. Magistarski rad iz oblasti muzičke pedagogije pod nazivom “Metode muzičke edukacije u pedagoškoj praksi” odbranio na Akademiji umjetnosti – Odsjek za muzičku pedagogiju, i stekao naučni stepen – magistar nauka iz oblasti opšteg muzičkog obrazovanja.

U svojoj karijeri radio kao profesor solfeggia i teorije muzike, profesor muzičke kulture, rukovodilac muzičke škole. Od 2015. do 2019. godine obavljao funkciju ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta  u Vladi Tuzlanskog kantona. Nakon toga radio je kao direktor škole u Srebreniku. Od 2021. do 2022. godine obnašao funkciju ministra za kulturu, sport i mlade. Trenutno radi u obrazovnim ustanovama na području Tuzlanskog kantona kao profesor muzičkih predmeta.

Dobitnik brojnih priznanja: Priznanje za doprinos u razvoju i afirmaciji odgoja i obrazovanja na području Tuzlanskog kantona, Priznanje za izuzetan doprinos u poboljšanju uslova obrazovanja djece i mladih s poteškoćama u razvoju, brojne zahvalnice obrazovnih ustanova za doprinos u institucionalnom radu i razvoju, Priznanje za najboljeg instrumentalistu BiH, Priznanje za doprinos očuvanju sevdalinke, Nagrada za najboljeg instrumentalistu Tuzlanskog kantona, Priznanja za izvanredne rezultate u vannastavnim aktivnostima, itd.

U muzičkoj karijeri održao brojne koncerte, od kojih je veliki broj bio humanitarnog karaktera, u BiH, zemljama regije, zemljama zapadne Europe, Kanadi, Australiji, SAD-u, itd.
Radi na očuvanju muzičke tradicije Bosne i Hercegovine u saradnji sa najeminentnijim interpretatorima i doajenima sevdaha, te kroz studijski rad digitalno zapisuje kulturno blago našeg podneblja.

Govori engleski i njemački jezik. Oženjen, otac jednog djeteta.

Prijavite se
Na newsletter

Enter your email address here always to be updated. We promise not to spam!

Primajte najnovija
Obavještenja

Kontaktirajte nas

Osnovne informacije

DATUM ODRŽAVANJA – 29.11-01.12.2022.
ORGANIZATOR FESTIVALA: Udruženje muzičkih umjetnika
ORGANIZATOR FESTIVALA HARMONIKE: Udruženje građana “Eufonija”
PRIJATELJ FESTIVALA HARMONIKE: Guerrini – Italija.