+387 (0) 61 704 355 info@festivalsevdalinke.com
//festivalsevdalinke.com/wp-content/uploads/2020/03/Untitled-1.jpg

O PROJEKTU„SEVDALINKA KULTURNO HISTORIJSKO-NEMATERIJALNO BLAGO BIH“


Udruženje muzičkih umjetnika iz Tuzle koje djeluje u cijeloj Bosni i Hercegovini i regiji, dugi niz godina baštine i njeguju sevdalinku u izvornom obliku, kroz svoje programe, stručne seminare i radionice, predavanja, promocije knjiga, koncerte i javne nastupe, a poslednjih dvanaest godina i organizovanjem Festivala sevdalinke pod nazivom „Sevdalinko u srcu te nosim“ a pod krovnim projektom „SEVDALINKA KULTURNO HISTORIJSKO-NEMATERIJALNO BLAGO BIH“.

MISIJA PROJEKTA jeste očuvati sevdalinku kao kulturno-historijsko, nematerijalno blago BiH i obezbijediti da sevdalinka bude upisana na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog naslijeđa čovječanstva.

Tokom godina razvili smo veliku mrežu podrške i kreirali preko 100 dešavanja u Bosni i Hercegovini i šire, te svakodnevno promovišemo i afirmišemo sevdalinku kroz medije, nastupe i rad.

Sevdalinka, kao bosanskohercegovacka nematerijalna baština, mora biti sačuvana u svom izvornom obliku. Naša težnja i osnovni cilj jeste raditi na afirmaciji i očuvanju sevdalinke, kroz zadržavanje orginalnog izvođenja i promovisanja kako u Bosni i Hercegovini, tako i van njenih granica.

O FESTIVALU

"Sevdalinko u srcu te nosim"

Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ je jedini festival posvećen sevdalinci u svijetu, koji ima društvenu, kulturno-historijsku misiju očuvanja i prepoznavanja kulturno-historijskog značaja sevdalinke za Bosnu i Hercegovinu, kao najvredniju muzičku baštinu naših prostora. Festival će u novembru 2022. godine doživjeti svoje četrnaesto izdanje.

Festival se sastoji iz nekoliko aktivnosti/projekata:

 

  1. Međunarodno takmičenje mladih harmonikaša "Sevdalinko harmonikom opjevana"
  2. Takmičenje autora i izvođača 
  3. Revijalna noć- sa gostima

 

Na dosadašnjim festivalima je učestvovalo preko stotinu vrsnih interpretatora sevdalinke iz BiH, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Njemačke, Holandije, Austrije kao i prateći orkestar kojeg cine izuzetni poznavaoci i baštinici sevdalinke pod rukovodstvom prof. Dejana Milkunića.

Ove godine očekujemo najveći Festival do sada, sa proširenim sadržajima, javnim promocijama te velikom medijskom podrškom.

Neki od očekivanih izvođača na revijalnoj večeri su: Halid Bešlić, Nedeljko Bilkić, Snježana Đurišić, Merima Njegomir, Semir Cerić Koke, Fatmir Sulejmani, Ramiza Milkunić, Armin Jusufović, Slađana Mandić i mnogi drugi umjetnici iz BiH i regije.

Prijavite se
Na newsletter

Enter your email address here always to be updated. We promise not to spam!

Primajte najnovija
Obavještenja

Kontaktirajte nas

Osnovne informacije

DATUM ODRŽAVANJA – 29.11-01.12.2022.
ORGANIZATOR FESTIVALA: Udruženje muzičkih umjetnika
ORGANIZATOR FESTIVALA HARMONIKE: Udruženje građana “Eufonija”
PRIJATELJ FESTIVALA HARMONIKE: Guerrini – Italija.