+387 (0) 61 704 355 info@festivalsevdalinke.com

Nedeljko Bilkić

Pjevač

Rođen je u Bugojnu. U ratu je ostao bez oca, pa ga je odgajila majka, koja je bila muzikalna. Budući da su i njena braća bila muzičari, Nedeljko je rastao uz pesmu. Kao vojni stipendista, završio je Srednju tehničku školu u Kragujevcu, a potom je završio Mašinski fakultet u Beogradu.[2] Odmah po dolasku u Beograd, položio je audiciju u Radio Beogradu. Bio je gost na koncertu Safeta Isovića, koji mu je preporučio da školuje glas, pa je Nedeljko pošao na časove solfeđa i pevanja kod operske pevačice Anite Mezetove.[3]

Prvu singl-ploču, nazvanu Tebi, majko, misli lete po istoimenoj pesmi, objavio je 1963. godine za PGP RTB, a iste godine i drugu, i to sa ansamblom Miodraga Todorovića Krnjevca i do kraja 1970-ih godina snimio 50 singl-ploča. Prvi LP objavio je 1972. godine, a ukupno je snimio 30 albuma. Veliki broj svojih pesama je sam komponovao.

Tokom svoje višedecenijske karijere, učestvovao je i osvajao nagrade na svim eminentnim festivalima narodne muzike – Ilidža, Beogradski sabor, Pesma leta, Hit leta, Hit parada, Vogošća, Moravski biseri. Prvo učešće na festivalima bilo je 1965. godine na festivalu Ilidža sa pesmom “Ne pitaj me, stara majko”, kada je osvojio prvu nagradu. Na Ilidži je više puta osvajao prve nagrade, i publike i stručnog žirija, i to: 1965, 1967, 1968, 1969, 1970, 1972. i 1974. godine. Takođe, dva puta je odneo pobedu na festivalu Beogradski sabor – 1968. i 1969. godine. Prvi je dobitnik Zlatnog mikrofona, 1968. godine[4], a dobitnik je i dva bronzana mikrofona – 1970. i 1971. godine. Dva puta je proglašen pevačem godine – 1968. i 1974. godine. Na takmičarskom festivalu u Zapadnoj Nemačkoj koji je održan u 27 gradova pod nazivom “Zlatni glasovi 1974”, pobedio je u svim gradovima, odnosno postigao je pobedu u ukupnom plasmanu, te je proglašen za pobednika festivala. Prvu zlatnu ploču donela mu je pesma Ne pitaj me, stara majko.

Najveći hitovi u njegovoj karijeri jesu pesme: Krčma u planiniMost do moga zavičajaAmanet mi babo ostavioJa mlad pijem noćiBez ljubavi sve je pustoTi si sve što imamTebi, majko, misli leteMajka nikad ne umireOdmori se, majkoKuća je bez tebe praznaLjiljanaNe žali je, druže mojNe pitaj me, stara majko, kao i dueti sa suprugom Dušicom — Nije zlato sve što sija i Sedam godina sreće. Njegova pesma Krčma u planini je, sa 1256 osvojenih glasova, uvrštena u šezdeset najlepših narodnih pesama.

2019. godine Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije dodelio mu je najviše priznanje ustanovljeno u Savezu — priznanje “Nacionalni estradno-muzički umetnik Srbije”.[5]

Oženjen je pevačicom Dušicom Bilkić, sa kojom ima dva sina. Živi u Beogradu, a jedno vreme je živeo u Kanadi.

Prijavite se
Na newsletter

Enter your email address here always to be updated. We promise not to spam!

Primajte najnovija
Obavještenja

Kontaktirajte nas

Osnovne informacije

DATUM ODRŽAVANJA – 29-30.11.2023.
ORGANIZATOR FESTIVALA: Udruženje muzičkih umjetnika