+387 (0) 61 704 355 info@festivalsevdalinke.com

Hanka Paldum

Pjevačica

Hanka Paldum je jedna od najpoznatijih pevačica iz Bosne i Hercegovine koja se smatra kraljicom sevdaha. Rođena je 28. aprila 1956. godine u Čajniču, opštini koja se nalazi na krajnjem istoku Republike Srpske na granici sa Crnom Gorom. Hankini roditelji su bili Pemba i Mujo, a ima starijeg brata Mustafu, mlađeg brata Smaila i mlađe sestre Rasemu i Razu.

Pevačica je odrasla u patrijarhalnoj porodici u kojoj su posebna pravila važila za žensku decu. Nije smela dugo da ostaje napolju zbog čega se radovala odlasku u školu. Njihov komšija i podstanar, Albanac Hilmaja Juniku, je prvi uočio Hankine vokalne sposobni. Kada je ona pevala, terao je decu da budu mirna jer je imao osećaj kao da sluša radio. Bila je član hora i učestvovala je na školskim predstavama, najčešće pevajući sevdalinke. Brat Smail joj je pomogao da ode na audiciju u KUD-u „Bratstvo“ tako što su se iskrali kroz prozor.

Direktor „Bratstva“ je bio oduševljen Hankinim nastupom i jedva je ubedio oca Muju da je pusti da peva i glumi u tom društvu. Stariji brat ju je pratio na putovanjima , a zatim je prešla u KUD „Ivo Lola Ribar“. Porodica se preselila u Sarajevo gde je Hanka upisala Srednju trgovačku školu.

Ubrzo joj je preminuo otac što je veoma teško podnela. Pobedila je na audiciji Radio Sarajeva i na festivalu amatera pevača „Pevajmo danu mladosti“ što joj je 1973. godine omogućilo da snimi prvu singlicu sa pesmama: „Burmu ću tvoju nositi“ i „Ljubav žene“. 1974. godine je učestvovala na festivalu Ilidža sa numerom „Vrbas“. Objavila je dve singlice sa pesmama: „Još te volim“, „Živim za nas dvoje“, „Sve sam tebi dala“ i „Voljela sam oči nevjerne“ („Zelene oči“) koja je postala jedan od najvećih hitova u bivšoj Jugoslaviji. Napisao ju je kompozitor Mijat Božović. 1975. godine je nastupila na dva festivala: Jugoslovenskom festivalu Pariz sa pesmom „Još te volim“ i na Ilidži gde je izvela „Ja te pjesmom zovem“. Sa njom je postigla veliki uspeh, a posvetila ju je tadašnjem dečku, Muradifu Brkiću, koji je bio u vojsci.

U izdanju Diskotona su izašle nove singlice na kojima se nalaze numere: „Pokraj puta rodila jabuka“, „Plakat ću danas, plakat ću sutra“, „Ne vraćaj se više“, „Procvala ruža“ i „Sunce grije“. 1976. godine je promovisala pesmu „Vojnik na straži“. Bila je gost na turneji Mehe Puzića, poznatog bosanskohercegovačkog interpretatora sevdalinki, sa kim je snimila duet „Hajde, dušo, da ašikujemo“. Iste godine se udala za Muradifu i zajedno su osnovali diskografsku kuću Sarajevo disk. Pošto je za nju počela da snima grupa Vatreni poljubac, Hanka je upoznala rokera Milića Vukašinovića koji joj je napisao pesme koje su obeležile njenu karijeru. 1977. godine se na Ilidži predstavila numerom „Sve je prošlo kao pjesma“ koju je objavila na singlici sa „Gdje si, srećo“. 1978. godine je snimila singlove: „Ti si mi sve“ i „Dosta je bilo, ljubavi“.

Prijavite se
Na newsletter

Enter your email address here always to be updated. We promise not to spam!

Primajte najnovija
Obavještenja

Kontaktirajte nas

Osnovne informacije

DATUM ODRŽAVANJA – 29.11-01.12.2022.
ORGANIZATOR FESTIVALA: Udruženje muzičkih umjetnika
ORGANIZATOR FESTIVALA HARMONIKE: Udruženje građana “Eufonija”
PRIJATELJ FESTIVALA HARMONIKE: Guerrini – Italija.