+387 (0) 61 704 355 info@festivalsevdalinke.com

Upoznajte učesnike 12. Festivala sevdalinke

2,334 Views

Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ je jedini festival posvećen sevdalinci u svijetu, koji ima društvenu, kulturno-historijsku misiju očuvanja i prepoznavanja kulturno-historijskog značaja sevdalinke za Bosnu i Hercegovinu, kao najvredniju muzičku baštinu naših prostora.

Na ovogodišnjem festival koji će se održati od 01. do 03.  decembra 2020. godine posjetit će mnogi izvođači iz BiH i regije. Predstavljamo vam neke od njih:

Sefćet Hamidović je rođen 21.marta 1957. godine u Sjenici. U drugoj godini gimnazije sa drugarima je osnovao vokalno istrumentalni bend “Albatrosi”. U bendu je svirao bubnjeve i s obzirom da su se u to vrijeme slušali “Bitlsi” dobio je nadimak Ringo. Tokom studenstskih dana upoznao je Branka Miloševića, tekstopisca, glavnog krivca za to što je počeo da pjeva narodnu muziku. Bio je trostruki dobitnik priznanja “Prvi glas tromedje”, a osvojio je i nagradu za interpretaciju na festivalu “Zlatibor 2009”.

Kemal Hasić je izuzetan pjevač narodne muzike,premda je jako nadaren za gotovo sve žanrove muzike. Na estradi je od 1998 godine. Pobjedio je na tada prestižnom festivalu narodne muzike Lukavac 98. Odmah poslije je potpisao ugovor sa producentom Mirkom Pavićem i Nimfa saund rekords gdje i nastaju neke od Keminih najljepših pjesama:  “Nikad oci nisu stare”, “Nemoj majko da me cekas”,  “Dobro jutro moja voljena”.

Nihad Alibegović  je bosanskohercegovački pjevač narodne muzike, prepoznatljiv po pjesmama „Tebe nema“, „Produži moj život“, „Zar ti“, „Euforija“ i drugima. Rođen je 1. januara 1962. godine u selu Voljice kod Gornjeg Vakufa. Živi i radi u Sarajevu.

Mirza Delić ima 35 godina i dolazi iz Lukavca, Bosne i Hercegovine. Za sebe kaže da je prava umjetnička duša. Pored pjevanja obožava slikarstvo.

Ramiza Milkunić je rođena 18.12.1962. godine u Tuzli. Od malih nogu Ramiza je pokazivala veliku ljubav i želju za muzikom,nastupajući na raznim dječijim festivalima kao i na drugim manifestacijama osvajajući veoma zapažene rezultate i mnogobrojnu publiku. Ramiza i dalje nastavlja svoj rad sa velikim entuzijazmom i profesionalizmom koji iz dana u dan prelazi u veliki broj nastupa, nagrada a i dugi niz godina profesionalnog rada.

Halid Bešlić amaterski se počeo baviti glazbom, odnosno pjevanjem još kao učenik osnovne škole, kroz razna kulturno umjetnička društva, a najduže vremena je proveo u KUD “Zijo Dizdarević”. To je potrajalo sve do odsluženja vojne obveze u bivšoj SFRJ. Nakon povratka iz vojske svoju glazbenu karijeru je više aktivirao kroz nastupe u poznatim sarajevskim i drugim restoranima, što je potrajalo nekih 5-6 godina. Prvu singl–ploču snimio je 1979. godine od kada počinje njegov uzlazni put uspjeha i popularnosti na bosanskoj, odnosno balkanskoj glazbenoj sceni.

Nedeljko Bilkić rođen je u Bugojnu. U ratu je ostao bez oca, pa ga je odgajila majka, koja je bila muzikalna. Budući da su i njena braća bila muzičari, Nedeljko je rastao uz pjesmu. Kao vojni stipendista, završio je Srednju tehničku školu u Kragujevcu, a potom je završio Mašinski fakultet u Beogradu. Prvu singl-ploču, nazvanu Tebi, majko, misli lete po istoimenoj pjesmi, objavio je 1963. godine za PGP RTB, a iste godine i drugu, i to sa ansamblom Miodraga Todorovića Krnjevca i do kraja 1970-ih godina snimio 50 singl-ploča.

Marinko Rokvić rođen je 27. januara 1954. u Bosanskom Petrovcu. Marinko i njegov mali brat pokazali su interes za muziku i svirali harmoniku. Pored muzike, Marinko je obožavao i trenerski fudbal. Nakon završetka osnovne škole došao je u Beograd želeći da upiše muzičku školu. Doduše, sva mjesta su bila popunjena, osim sekcije za klarinet, ali Marinko se ipak odlučio za elektrotehničku školu i pridružio se kulturno-umjetničkom društvu Nikola Tesla u kojem je pjevao. Svoju prvu ploču snimio je 1974. Godine 1977. imao je vrlo zapažen nastup na festivalu na Ilidži, na kojem je otpjevao pjesmu kompozitora Budimira Buce Jovanovića. , što je postalo veliki hit.

Sežana Đurišić rođena je u obitelji Milana i Dare Đurišić kao prvo od dvoje ženske djece. Sa sedam godina pobjedila je na festivalu “Studio 6 vam pruža šansu” pjevajući pjesmu Lepe Lukić Udati se nikad neću i time stekla pravo da snimi ploču. 1969. godine za Diskos snimila je svoju prvu ploču pod nazivom “Baki i deki/Mami i tati”.

Fatmir Sulejmani je bosanskohercegovački pop-folk pevač koji je popularnost stekao učešćem u muzičkom takmičenju „Zvezde Granda“ u sezoni 2015/16. Rođen je 1. avgusta 1995. godine u Brčkom, gde i danas živi i radi.

Osman Hadžić  rođen je 9.9.1966. godine u Cazinu. Najstariji je od sedmero djece obitelji Hadžić, a ljubav prema glazbi naslijedio je upravo od roditelja. Kao mladić volio je čitati djela Meše Selimovića, najviše knjige “Derviš i smrt” i “Tvrđavu” za koje kaže da otkrivaju dušu Bosne i bosanske naravi na način koji u svakodnevnom životu ne prepoznajemo na prvi pogled. Kad su strani autori u pitanju, volio je čitati Ernesta Hemingwaya.

PRIJAVE AUTORA I TAKMIČARA

U okviru Festivala Sevdalinke i Festivala Harmonikaša, u toku su dva konkursa za prijave. Rok za oba konkursa se produžava do 30. oktobra. 2020 godine.

Prijave za autore i izvođače možete vidjeti OVDJE.

Prijave za takmičare/ke Festivala možete vidjeti OVDJE.

Ove godine kao i prethodnih smo pripremili velike nagrade koje uključuju i novu Guerrini harmoniku za pobjednika/icu takmičenja harmonikaša.

FESTIVAL U DOBA PANDEMIJE

Ovogodišnji Festival sevdalinke i Festival harmonikaša će u potpunosti prilagoditi svoje djelovanje trenutnoj situaciji, te uz poštivanje svih epidemioloških mjera, održati isti u formi koja bude u skladu sa preporukama nadležnih institucija.

Ovim putem želimo da se zahvalimo svima na dosadašnjoj podršci. I ova teška vremena ćemo prebroditi zajedno, a do tada, iskoristite vrijeme i uživajte u najljepšim izvedbama sevdalinke na dosadašnjim Festivalima na našem YOUTUBE KANALU.

Leave a comment:

Prijavite se
Na newsletter

Enter your email address here always to be updated. We promise not to spam!

Primajte najnovija
Obavještenja

Kontaktirajte nas

Osnovne informacije

DATUM ODRŽAVANJA – 29.11-01.12.2022.
ORGANIZATOR FESTIVALA: Udruženje muzičkih umjetnika
ORGANIZATOR FESTIVALA HARMONIKE: Udruženje građana “Eufonija”
PRIJATELJ FESTIVALA HARMONIKE: Guerrini – Italija.