+387 (0) 61 704 355 info@festivalsevdalinke.com

Završen festival sevdalinke u Tuzli

832 Views

Direktorica Festivala Ramiza Milkunić najavila je da ljubitelje sevdalinke nova iznenađenja očekuju na 12. izdanju ove kulturne manifestacije

U Bosanskom kulturnom centru u Tuzli sinoć je održana završna, revijalna večer 11. Festivala “Sevdalinko u srcu te nosim“.

Koncert je počeo prilagođenim sevdalinkama u izvedbi mješovitog hora srednje muzičke škole “Čestimir Dušek“ iz Tuzle, što je još jednom pokazalo, kako su saopćili organizatori, da sevdalinka ima svoje mjesto i u umjetničkoj muzici.

Prvoga dana Festivala održano je i međunarodno takmičenje harmonikaša “Sevdalinko harmonikom opjevana“ na kome je pobjedio Miloš Milićević iz Beograda. Njemu je uručena i nagrada, specijalni model harmonike najpoznatijeg svjetskog proizvođača italijanskog Guerrinija.

Harmoniku koja je posebno napravljena za ovu priliku, uručili su mu direktor fabrike Alberto Guerrini, predsjednik žirija Goran Jeknić, predsjednik udruženja Eufonija Dejan Milkunić, koje je bilo organizator takmičenja, te ministar u Vladi TK Zlatan Muratović.

Sve izvođače koji su nastupili na Festivalu pratio je orkestar pod vodstvom prof. Dejana Milkunića, manifestaciju je moderirao Dino Kalesić, a izvođačima su vokalnu podršku u pjesmama dale i članice hora “Iskre“ iz Tuzle.

Direktorica Festivala Ramiza Milkunić najavila je da ljubitelje sevdalinke nova iznenađenja očekuju na 12. izdanju ove kulturne manifestacije. Također, organizatori iz Udruženja muzičkih umjetnika planiraju nastavak promocije pjesme sevdalinke u regionu.

Organizaciju ovog festivala između ostalih podržali su i Federalno ministarstvo kulture i sporta, Grad Tuzla i Vlada TK-a, dok je pokrovitelj Državna komisija Bosne i Hercegovine sa saradnju sa UNESCO-m.

Leave a comment:

Prijavite se
Na newsletter

Enter your email address here always to be updated. We promise not to spam!

Primajte najnovija
Obavještenja

Kontaktirajte nas

Osnovne informacije

DATUM ODRŽAVANJA – 29.11-01.12.2022.
ORGANIZATOR FESTIVALA: Udruženje muzičkih umjetnika
ORGANIZATOR FESTIVALA HARMONIKE: Udruženje građana “Eufonija”
PRIJATELJ FESTIVALA HARMONIKE: Guerrini – Italija.