+387 (0) 61 704 355 info@festivalsevdalinke.com
//festivalsevdalinke.com/wp-content/uploads/2020/03/harmonikasi.jpg

MEĐUNARODNI FESTIVAL HARMONIKAŠA
SEVDALINKO HARMONIKOM OPJEVANA


Među brojnim vidovima nematerijalnog naslijeđa u Bosni i Hercegovini iznimno vrijedna baština je sevdalinka .Vrijednosti sevdalinke ogledaju se, između ostalog, u muzičko-melodijskom, poetsko-estetskom, kulturno-historijskom izražaju, te u osnovi nacionalno-kulturnog življenja i tradicije.

Sevdalinka, kao bosanskohercegovačka nematerijalna baština, mora biti sačuvana u svom izvornom obliku. Naša težnja i osnovni cilj jeste raditi na afirmaciji i očuvanju sevdalinke, kroz zadržavanje orginalnog izvođenja i promovisanja kako u Bosni i Hercegovini, tako i van njenih granica. 

Sevdalinka je jedan od najreprezentativnijih žanrova bosanskohercegovačke i bošnjačke usmene književnosti uopšte. Kao muzičko-poetski oblik javlja se na tlu Bosne i Hercegovine nakon dolaska Osmanlija.

 U poslednjim decenijama, geopolitičke promjene, u kombinaciji sa svjetskom ekonomskom krizom i u generalnom  manje nego zadovoljavajuća ekonomska situacija doveli su do nedostatka finansijskih sredstava izdvojenih za kulturu, što je dovelo do toga da su kulturne aktivnosti ogranicene na finansijskim sredstvima lokalnih vlasti a koje  nemaju finansijsku snagu da preduzmu nešto više u tom pogledu. Sevdalinka, kao bosanskohercegovačka nematerijalna baština, mora biti sačuvana u svom izvornom obliku. Naša težnja i osnovni cilj jeste raditi na afirmaciji i očuvanju sevdalinke, kroz zadržavanje originalnog izvođenja i promovisanja kako u Bosni i Hercegovini, tako i van njenih granica.

Festival harmonike " Sevdalinko harmonikom opjevana" jedna u nizu od aktivnosti koja doprinosi zajedničkom cilju a to je promocija i očuvanje "izvorne" sevdalinke.

Festival harmonike na jedan veoma originalan i veoma prepoznatljiv način sa velikom dozom profesionalnosti i ozbiljnosti u svakom smislu radi na organizaciji ovog međunarodnog događaja sa akcentom na sevdah a to je FESTIVAL HARMONIKE " Sevdalinko harmonikom opjevana"

Ovaj projekat je od velikog značaja ne samo za lokalnu zajednicu, nego državu BiH, region i šire. Ovim projektom se u velikoj mjeri doprinosi na zaštiti i promovisanju bogatog kulturnog nasleđa Sevdalinke.

//festivalsevdalinke.com/wp-content/uploads/2020/03/eufonija.jpg
//festivalsevdalinke.com/wp-content/uploads/2020/03/guerrini.jpg

UDRUŽENJE GRAĐANA EUFONIJA

UDRUŽENJE GRAĐANA EUFONIJA je osnovano 2017 godine od samog osnivanja imalo je veliki broj aktivnosti u BIH i regionu.

 2019 godine  udruženje Eufonija pokrece jedan veoma znacajan projekat velikih razmjera a to je " Promocija sevdalinke kao   kulturno-historijskog naslijedja u BIH i svijetu sa nizom projektnih aktivnosti radionica,seminara eminentih predavaca kao i jednu   od najznacajnih aktivnosti a to je Festival harmonikaša " Sevdalinko harmonikom opjevana" koje se odrzalo prvi put u Junu   mjesecu  2019 godine u saradjni sa svjetskom renomiranom firmom za porizvodnju harmonika koja je ujedno bila i pokrovitelj     festivala a to je firma GUERRINI.

Prijavite se
Na newsletter

Enter your email address here always to be updated. We promise not to spam!

Primajte najnovija
Obavještenja

Kontaktirajte nas

Osnovne informacije

DATUM ODRŽAVANJA – 29-30.11.2023.
ORGANIZATOR FESTIVALA: Udruženje muzičkih umjetnika